ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ BLOG


Το ιστολόγιο ΕΑΠ.iΛΕkΤoi στην ουσία δεν είναι παρά ένα μελετητήριο. Αυτό ήταν το όλο σκεπτικό, να δημιουργήσω έναν χώρο μελέτης που να αφορά αποκλειστικά σε ό,τι έχει να κάνει με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και πιο συγκεκριμένα με τη σχολή Σπουδών στον Ελληνικό Πολιτισμό. Άμεση πρόσβαση σε σχετική δικτυογραφία - βιβλιογραφία, θεματικές ενότητες, σημειώσεις, θέματα εξετάσεων, εργασίες, αναλύσεις, επεξηγήσεις,  ήταν πράγματα που χρειαζόμουν να έχω κατά τη διάρκεια των σπουδών μου και που έβλεπα πως έλειπαν από τους διαδικτυακούς χώρους που επισκεπτόμουν κατά καιρούς. Αποφάσισα λοιπόν να στήσω μόνη μου αυτόν εδώ τον χώρο με ό,τι ακριβώς ήθελα και οργανωμένα με τον τρόπο που τα ήθελα, έτσι ώστε να με εξυπηρετούν σε αυτή την πρόκληση που λέγεται ΕΑΠ. Πρώτα εμένα προσωπικά και ύστερα τους άλλους. Το γεγονός ότι το όλο εγχείρημα βρήκε τόσο θερμή ανταπόκριση ήταν πραγματικά μια πολύ ευχάριστη και απρόσμενη έκπληξη για μένα και σας ευχαριστώ πολύ γι' αυτό.

Πέρα όμως από τις ευχαριστίες, ήθελα να προσθέσω και κάτι ακόμα. Τα εγχειρίδια μελέτης του ΕΑΠ περιέχουν μόνο κατευθύνσεις ως προς την προσέγγιση της κάθε θεματικής ενότητας. Αυτό σημαίνει ότι η γνώση δεν σταματάει στο εγχειρίδιο, μάλλον ξεκινάει από αυτό, θα ήταν το πιο σωστό να πει κανείς. Μόνο του το εγχειρίδιο δεν αρκεί, όχι όταν το ζητούμενο είναι η γνώση η οποία, πέρα από το γεγονός ότι είναι ανεξάντλητη, είναι και για να μοιράζεται, όχι να καταχωνιάζεται μέσα σε σκοτεινά και μουχλιασμένα συρτάρια - φυσικά και νοητά. Όποιος λοιπόν επιθυμεί να προσθέσει σε αυτή την προσπάθεια, επώνυμα ή ανώνυμα, με σχόλια, σημειώσεις, διορθώσεις ή ο,τιδήποτε που μπορεί να φανεί χρήσιμο στη μελέτη των ενοτήτων, μπορεί να μου στείλει μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

evaggelia.p1@gmail.com


Δεν χωράει αμφιβολία πως οι σπουδές στο Ε.Α.Π. είναι απαιτητικές και δύσκολες. Απαιτούν χρόνο, αυτοσυγκέντρωση, θυσίες, υπομονή, πείσμα, αντοχές, υπέρβαση... Δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα διαπιστώνεις έντρομος ότι ξεπερνά τις δυνάμεις ή τις δυνατότητές σου και άλλες τόσες που θα σε φτάσει σε όρια, θα σε εξοργίσει, που θα σε κάνει να πεις ως εδώ, ή να αναρωτηθείς αν πράγματι αξίζει σε αυτή τη φάση της ζωής σου όπου όλα έχουν πάρει τον δρόμο τους, εργασία, σπίτι, οικογένεια, παιδιά, να υπομένεις όλη αυτή η ταλαιπωρία και τη φθορά στην οποία υποβάλλεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου, να αμφισβητήσεις την ίδια σου την απόφαση να ξεκινήσεις αυτόν τον άθλο, όταν όλα περιμένουν, απαιτούν από σένα να είσαι εκεί, αδιαφορώντας για το αν έχεις να παραδώσεις εργασία στο τέλος της εβδομάδας ή ένα χρονοδιάγραμμα που πρέπει να τηρηθεί, ή αν πρέπει να διαβάσεις για τις τελικές εξετάσεις έχεις-δεν έχεις χρόνο, αντοχές ή διάθεση και ό,τι άλλο.

Είναι δύσκολα, δεν υπάρχει συνειδητός φοιτητής στο ΕΑΠ που να υποστηρίζει το αντίθετο και αν κάποιος τύχει και ακούσει κάτι άλλο, σίγουρα δεν θα το ακούσει από φοιτητή του ΕΑΠ.
Επιτρέψτε στον φοιτητή του ΕΑΠ να ξέρει καλύτερα.

Η σχολή Πολιτισμικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοκτού Πανεπιστημίου θεωρείται ως μία από τις δυσκολότερες  - αν όχι η δυσκολότερη - σχολές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Το έχουν διαβεβαιώσει ΣΕΠ και συντονιστές θεματικών ενοτήτων του ΕΑΠ με πολυετή θητεία στα κορυφαία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας. Και πώς να μην είναι, άλλωστε, με τέτοιο γνωστικό πεδίο, για τον Ελληνικό Πολιτισμό μιλάμε, τη μητέρα όλων των πολιτισμών, από πού να ξεκινήσει κανείς και πού να τελειώσει, αλλά και με την εφαρμογή ενός αυστηρού μεν, αποτελεσματικότατου δε, εκπαιδευτικού σύστηματος που τηρείται έμπρακτα, δια ζώσης, και όχι απλώς στα χαρτιά, στα λόγια ή τις προθέσεις.
Γιατί στο ΕΑΠ, όσο και αν ψάξεις, δεν θα βρεις ούτε αιωνόβιους φοιτητές, ούτε συνδικαλιστικο-κομματικά καθεστώτα να μπλοκάρουν τη ροή της ακαδημαϊκής χρονιάς, ούτε μαθήματα σε ατέρμονη εκκρεμότητα να ελπίζουν στη φιλοτιμία των φοιτητών τους να τα ολοκληρώσουν επιτέλους κάποτε. Στο ΕΑΠ, εάν δεν έχεις ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις σου με το 1ο έτος σπουδών, δεν μπορείς να συνεχίσεις στο 2ο, το σύστημα σε μπλοκάρει. Και αν δεν τα καταφέρεις να περάσεις μια ενότητα ούτε και με την δεύτερη φορά, δεν πηγαίνεις σε επόμενη ενότητα. Πηγαίνεις σπίτι σου.

Όλα αυτά συνεπάγονται έναν υψηλό δείκτη δυσκολίας σε ό,τι έχει να κάνει με τις σπουδές αυτές καθαυτές. Με τα υπάρχοντα δεδομένα, θα ήταν αστείο να περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό. Από την άλλη μεριά όμως, αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι στη ζωή που να μην είναι απαιτητικό ή δύσκολο και να αξίζει πραγματικά να παλέψει κανείς γι' αυτό. Που να μην ζητάει, να μην απαιτεί από σένα όλα τα παραπάνω. Τον καλύτερό σου εαυτό. Τη μάχη. Την αυτοθυσία. Την υπέρβαση. Τη σταθερότητα. Τη διάρκεια. Την αφοσίωση.


Για όποιες τυχόν απορίες, ερωτήσεις ή ό,τι άλλο θέλετε να με ρωτήσετε σχετικά, είμαι στη διάθεσή σας.


Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους και καλή συνέχεια με τις σπουδές σας!~ Ευαγγελία Ψαρρού ~12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kυρία Ψαρρού δε μπορείτε να φανταστείτε πόσο πολύ βοηθάει η ιστοσελίδα σας φοιτητές του ΕΛΠ.
Συγχαρητήρια για τη καλή δουλειά και συνεχίστε όσο έχετε το μεράκι!!!

Ανώνυμος είπε...

Ευαγγελία σου εύχομαι Καλό Πάσχα και καλό διάβασμα.
Η νέα σου φίλη από την ΕΛΠ 22. Υποσχέθηκα να σε πάρω
τηλέφωνο αλλά δεν τα κατάφερα τελικά.
θα βρεθούμε στις εξετάσεις.
Η φίλη σου από Κέρκυρα....

Ελένη είπε...

Πολύ καλή δουλειά με ουσία και περιεχόμενο! Συγχαρητήρια!!
Ξεκίνησα φέτος για πρώτη φορά στον ελληνικό πολιτισμό και
ομολογώ ότι εχω λιγάκι χαθεί με την ύλη,
το διάβασμα, τις υποχρεώσεις που ήδη υπάρχουν.
Ελπίζω να τα καταφέρω και να ολοκληρώσω το πρόγραμμα.
εχω πάρει δύο ΘΕ την 10 και την 11 και ψάχνω να βρω βιβλία
κυρίως για την 10,
που θα με βοηθήσουν και στις εργασίες αλλά και στη υλη.
Γνωρίζεις κάτι να μου προτείνεις?
Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ελένη

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά ήθελαν να στείλουν μια μικρή λέξη για να πω ευχαριστώ σε εσάς για τα φανταστικά σημεία γράφετε σε αυτό το site. Χρονοβόρα αναζήτηση μου στο internet έχει στο τέλος τιμηθεί με πάρα πολύ καλές ιδέες για την ανταλλαγή με τους φίλους μου. Είχα εκφράσει ότι πολλοί από εμάς τους επισκέπτες της τοποθεσίας στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά προικισμένο να υπάρχουν σε μια ξεχωριστή κοινότητα με τόσες πολλές όμορφες άτομα με χρήσιμα σημεία. Αισθάνομαι πραγματικά τυχερός που έχουν χρησιμοποιήσει την ιστοσελίδα σας και προσβλέπουμε σε τόσες πολλές περισσότερες στιγμές διασκέδασης ανάγνωση εδώ. Ευχαριστώ πολύ και πάλι για πολλά πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

Το blog το βρήκα κατά τύχη. Πραγματικά πολύ καλή ιδέα και όσο κοίταξα πολύ καλό αποτέλεσμα, που σημαίνει ότι κάποιος κουράζεται και ασχολείται για να προσφέρει.. Προσφέρει υλικό και κίνητρο αλλά και βάση για την προσωπική έρευνα του καθενός, σε επίπεδο σπουδών. Το αναφέρω αυτό γιατί διάβασα ανακοίνωση πως υπάρχουν και αντιγραφές (copy-paste) σε εργασίες.. Πραγματικά συγχαρητήρια, αν και είμαι πρωτοετής στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.

Ανώνυμος είπε...

Κυρία Ψαρρού, συγχαρητήρια για την προσπάθεια, τις πληροφορίες και την άρτια οργάνωση της ηλεκτρονικής σας σελίδας. Αποτελεί, σίγουρα, ένα εγχειρίδιο μελέτης χρήσιμο και υποστηρικτικό. Ευχαριστούμε πολύ.

Ανώνυμος είπε...

"Η σχολή Πολιτισμικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοκτού Πανεπιστημίου θεωρείται ως μία από τις δυσκολότερες - αν όχι η δυσκολότερη - σχολές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα."

Μην τα λέτε παραέξω αυτά. Γελάει ο κόσμος.

Ανώνυμος είπε...

Κυρία Ψαρρού μήπως θα μπορούσατε να δώσετε σημειώσεις για τον Β΄τόμο κεφάλαιο 4 της θεματικής ΕΛΠ40.

Eva Psarrou είπε...

Αν και δεν το συνηθίζω να απαντώ σε ανώνυμα σχόλια, θα κάνω μία εξαίρεση για τα δύο τελευταία.
α. ΕΛΠ 40 σημειώσεις δεν έχω για το συγκεκριμένο κεφάλαιο, ίσως όμως τις έχει γνωστή μου που έχει ολοκληρώσει την ενότητα. Στείλτε μου μήνυμα για το μέιλ που μπορώ να τις στείλω αν βρω κάτι.
β. Είστε το πρώτο αρνητικό σχόλιο που έχω δεχτεί μέχρι τώρα και αυτός είναι ο μόνος λόγος που απαντώ. Δεν το λέω εγώ, αγαπητέ ανώνυμε. Ειπώθηκε από διακεκριμένο διδάκτορα της φιλοσοφίας που διδάσκει στη φιλοσοφική σχολή Αθηνών, ο οποίος, παράλληλα με τη συνεργασία του με πανεπιστήμιο της Ευρώπης, συνεργάζεται και με το ΕΑΠ ως σεπ και συντονιστής. Δεν είχα κανέναν λόγο να τον αμφισβητήσω. Αν, τώρα, έχετε εσείς, ευχαρίστως να σας δώσω σε μνμ το όνομά του να επιτεθείτε στον ίδιο, που τόλμησε "να τα πει παραέξω".

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Κα Ψαρρού μόλις χρησιμοποίησα τις σημειώσεις σας στις ΕΛΠ 21 και 30. Ευχαριστώ πολύ εσάς και όσους βοήθησαν στη συγκέντρωση του υλικού, το οποίο βρίσκω καλογραμένο και κατατοπιστικό. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο πέρα απο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και να ελπίζω πως θα έχω πρόσβαση στο υλικό σας μέχρι το τέλος των σπουδών μου. Χαιρετισμούς από το Ρέθυμνο Δήμητρα Γιαννούλη.

σσ σσδ είπε...

Πολυ καλές οι σημειώσεις, με εχουν βοηθήσει αρκετα τις τελευταιες χρονιές. Φετος τελειώνω, οταν με το καλό τελειώσω, επειδη είδα ότι στην ΕΛΠ 43, δεν υπάρχυν σημειώσεις, θα προσπαθήσω να φτιαξω και να σας τις στειλω να τις ανεβάσετε. Θα προσπαθήσω και ελπιζω να τα καταφέρω λόγω χρόνου. Να στε καλά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΖΕΡΒΟΣ είπε...

Κυρία Ψαρρού καλησπέρα σας,

Διαθέτετε ένα πάρα πολύ καλό blog άριστα οργανωμένο που προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε φοιτητές του ΕΛ.Π και όχι μόνον. Για τον λόγο αυτό δεχθείτε τα συγχαρητήριά μου.

Τυγχάνω απόφοιτος του συγκεκριμένου προγράμματος από το 2009. Δεν ξέρω εάν ο ΕΛ.Π ή ο Ε.ΠΟ είναι οι δυσκολότερες σχολές στην Ελλάδα, πάντως σίγουρα είναι αξιόλογες. Δυστυχώς επικρατεί μεγάλη προκατάληψη τόσο για το Ε.Α.Π όσο και για τους ΕΠΟ και ΕΛΠ. Αυτό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μέσα από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φοιτητών και Αποφοίτων που δημιουργήθηκε μόλις πριν ένα χρόνο.

Εάν ενδιαφέρεστε η διεύθυνση του συλλόγου είναι η ακόλουθη: http://www.pasyfoipelp.gr/el/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B1/

Όσο για εμένα διαθέτω ένα ιστορικό blog και την σελίδα "Ιστοριοθέασις" στο facebook. Θα χαρώ εάν θελήσετε να δημοσιεύετε σε αυτά.

Η σελίδα του blog είναι η ακόλουθη: http://istorias-alitheia.blogspot.gr/